Sunday، ۱۳ Aabaan ۱۴۰۳
کرم ضد آفتاب یک محصول مراقبت از پوست ضروری است که در تمامی فصلها باید از آن استفاده کنید. اثرات مضر ناشی از قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش آفتاب، یکی از علل اصلی پیری زودرس، ملانوم و سایر انواع سرطانهای پوست است و به همین دلیل ما همواره بر اهمیت محافظت از پوست در برابر آفتاب تاکید خواهیم کرد.
با توجه به این که درک اهمیت استفاده از کرم ضد آفتاب برای همه افراد آسان است، اما انتخاب این محصول به دلیل توجه به برخی نکات ممکن است کمی سخت به نظر برسد. علاوه بر این، کرم ضد آفتاب نیز مانند دیگر محصولات مراقبت از پوست نیازمند توجه به انواع مختلف پوست و نگرانیها است و همه افراد نمیتوانند از یک نوع ضد آفتاب استفاده کنند.
بنابراین، برای کمک به شما و اطمینان از ایمن ماندن در برابر اشعه فرابنفش خورشید، در ادامه به فهرستی از مواردی که هنگام انتخاب کرم ضد آفتاب باید به آنها توجه داشته باشید، میپردازیم.
انتخاب کرم ضد آفتاب مناسب همیشه به آسانی توجه به میزان SPF آن نیست و برای این کار، شما علاوه بر این که باید اطمینان حاصل کنید کرم ضد آفتاب انتخابی از پوست در برابر اشعههای UVA و UVB محافظت میکند، قادر به مقاومت در برابر عرق و آب نیز باشد. در زیر لیستی از ملاحظات ضروری که هنگام انتخاب کرم ضد آفتاب مناسب باید مد نظر داشته باشید، آورده شده است:
SPF که با نام فاکتور محافظت در برابر آفتاب نیز شناخته میشود، توانایی ضد آفتاب برای محافظت از پوست در برابر اشعه UVB است که هرچه میزان آن بیشتر باشد، طبیعتا محافظت قویتری را ارائه میدهد. اما کارشناسان بر این عقیده هستند که لزوما این گونه نیست. هنگامی که افراد محصولی با SPF +100 را مشاهده میکنند، ممکن است فکر کنند که این محصول از پوست در برابر 100% اشعههای UVB محافظت میکند یا در تمام طول روز کارایی دارد. به گفته متخصصان چیزی به نام ضد آفتاب کامل وجود و طبق دستورالعمل FDA همه محصولات باید مجددا مصرف شوند.
برای استفاده روزانه، شما حداقل باید یک ضد آفتاب با SPF 30 انتخاب کنید، زیرا این محصول میتواند تا 96.7 درصد از اشعه UVB را فیلتر کند. اما اگر رنگ پوست شما روشن است و در فعالیتهای بیرون از خانه شرکت میکنید یا در معرض خطر ابتلا به سرطان پوست قرار دارید، یک کرم ضد آفتاب با SPF 50 برای شما بهترین گزینه میباشد، زیرا این محصول میتواند از پوست شما در برابر 98% از اشعه UVB محافظت کند.
دو اشعه UVA و UVB طول موجب بیشتری نسبت به دیگر اشعهها دارند و به عمق پوست نفوذ میکنند. مقادیر SPF تنها نشان دهنده پوشش ضد آفتاب در برابر اشعه UVB هستند و دیگر طیفها را پوشش نمیدهند. به همین دلیل اطمینان از ارائه طیفهای مختلف توسط ضد آفتاب حائز اهمیت میباشد و شما باید از کرم ضد آفتابی استفاده کنید که محافظت از هر دو اشعه UVB و UVA را پوشش میدهد.
امروزه محصولات محافظت در برابر آفتاب دارای اشکال، اندازهها و فرمولهای مختلفی هستند و از لوسیونها و کرمها تا ژلها، اسپریها و حتی پودرها را شامل میشوند. اما در نهایت انتخاب محصول مناسب به ترجیحات شخصی و نوع پوست شما بستگی دارد و شما باید ضد آفتابی را انتخاب کنید که برای استفاده مجدد و حمل در طول روز راحت باشد.
علاوه بر این، حتما به نوع پوست خود توجه داشته باشید. اگر پوست شما خشک است، کرمها و لوسیونهایی که پوست شما را مرطوب میکند، انتخاب کنید. اگر پوست چربی دارید، ژلها یا پودرهای سبک با روکش مات برای شما مناسب هستند و اگر پوست حساس و مستعد آکنه دارید، فرمولهای معدنی، غیر کومدون زا و هیپوآلرژنیک برای شما توصیه میشود.
هیچ کدام از ضد آفتابها به معنای واقعی ضد آب نیستند، اما میتوانند در برابر آب مقاومت کنند. کارشناسان به افرادی که شنا میکنند و هنگام ورزش تعرق زیادی دارند، توصیه میکنند از کرمهای ضد آفتاب مقاوم در برابر آب استفاده کنند. به گفته متخصصان، ضد آفتابها تنها برای 40 یا 80 دقیقه میتوانند در برابر آب مقاومت داشته باشند و به همین دلیل باید به طور مداوم مورد استفاده قرار گیرند.
کرمهای ضد آفتاب براساس ترکیبات فعالشان به دو دسته کرمهای ضد آفتاب شیمیایی و معدنی تقسیم میشوند. در کرمهای ضد آفتاب شیمیایی از ترکیبات شیمیایی به منظور محافظت از پوست در برابر اشعههای UVA و UVB استفاده میشود. این کرمها نور ماورابنفش را جذب و تجزیه میکنند و پس از ایجاد یک واکنش شیمیای، قبل از رهاسازی از بدن به گرما تبدیل میشوند. در حالی که، ضد آفتابهای معدنی یا فیزیکی از خواص فیلترکننده طبیعی UV دی اکسید تیتانیوم و اکسید روی که به عنوان یک مسدودکننده معدنی لایهای محافظ روی پوست تشکیل میدهند و پرتوهای فرابنفش را فیلتر میکنند، استفاده میکنند.
با توجه به این که هر دو این ضد آفتابها از پوست در برابر اشعه ماورابنفش محافظت میکنند، اما متخصصان ضد آفتابهای معدنی را به شیمیایی ترجح میدهند، زیرا این ضد آفتابها پوشش طبیعی و گستردهتری از UVA و UVB را ارائه میدهند، به محض استفاده آماده کار هستند و در برابر نور مقاومت خوبی دارند.
مواد موجود در ضد آفتابها بسته به نوع آنها متفاوت است و برای ضد آفتابهای فیزیکی شما باید به دنبال مواد زیر باشید:
دی اکسید تیتانیوم که با داشتن خاصیت پراکندگی نور، مانند یک سد محافظ میان پوست و اشعههای مضر UVA و UVB عمل میکند و برای انواع پوست به خصوص پوستهای حساس و کودکان بزرگتر از 6 ماه نیز مناسب است.
اکسید روی که اشعه UVA و UVB را فیلتر میکند و هیچ شواهدی از نفوذ پوست ندارد. این ماده مانند یک محافظ موثر در برابر اشعه ماورابنفش عمل میکند و دارای خواص ترمیم کنندگی پوست، غیر کومدوژنیک، ضد میکروبی و ضد التهابی نیز میباشد.
این دو ماده دارای مشخصات ایمنی اثبات شده برای پوست و برای محیط زیست هستند و با احتمال نادری برای ایجاد تحریک ناخواسته، با یکدیگر در یک فرمول ضد آفتاب مورد استفاده قرار میگیرند و همیشه مورد تایید متخصصان مراقبت از پوست میباشند.
در ضد آفتابهای شیمیایی نیز باید به دنبال ترکیبات زیر باشید:
آووبنزون که از اشعه UVA محافظت میکند و به دلیل جلوگیری از تجزیه، با مواد تثبیتکننده ترکیب میشود. هنگامی که این ماده به تنهایی مورد استفاده قرار میگیرد، میتواند 50% تا 90% از مولکول محافظت کنندهاش را ظرف مدت یک ساعت از دست بدهد.
اکتینوکسات که به عنوان جاذب اشعه UVB مورد استفاده قرار میگیرد و از آسیبهای ناشی از نور خورشید مانند آفتاب سوختگی و تاول بر روی سطح پوست جلوگیری میکند. استفاده از این ماده تا 7.5% مجاز میباشد و به دلیل اثرات زیست محیطی در برخی قسمتهای آمریکا ممنوع شده است.
هوموسالات که یک ترکیب آلی متعلق به دسته سالیسیلات میباشد، پیش از آسیب دیدن پوست توسط اشعه UVB، آن را جذب میکند. در برخی تحقیقات نشان داده شده است که این ماده موجب ایجاد اختلال در عملکرد هورمونها میشود.
اکسی بنزون یکی از رایجترین ترکیبات ضد آفتابهای شیمیایی است که طبق تحقیقات انجام شده میتواند پیامدهای نامطلوبی در باروری داشته باشد. در حال حاضر اجازه داده شده است که تا 6% از این ماده در فرمولهای ضد آفتاب وجود داشته باشد، در حالی که قبلا در برخی قسمتهای آمریکا ممنوع شده است.
طبق تحقیقات انجام شده، برخی ترکیبات شیمیایی موجود در ضد آفتابهای شیمیایی مانند اکتینوکسات، هموسالات و اکسی بنزون دارای خطرات بالقوهای برای سلامتی و محیط زیست هستند و ممکن است موجب اختلال در غدد درون ریز، واکنشهای پوستی و آلرژی شوند.
از طرفی دیگر، کرمهای ضد آفتاب معدنی معمولا برای انواع پوست گزینهای ایمن و ملایم محسوب میشوند و به دلیل عدم نفوذ به پوست، در جریان خون قرار نمیگیرند. آنها با نشستن روی پوست یک سپر محافظ تشکیل میدهند و با ماندگاری طولانی از پوست در برابر اشعههای UV محافظت میکنند.
اصلیترین وظیفه کرمهای ضد آفتاب محافظت از پوست در برابر آفتاب است. اما این تنها وظیفه این محصولات نیست و از جمله دیگر وظایف آنها میتوان به توقف پیری زودرس پوست، محافظت در برابر عوامل استرس زای محیطی و بهبود رطوبت و هیدراتاسیون اشاره کرد. رایجترین مواد اضافه موجود در کرمهای ضد آفتاب عبارت است از:
چای سبز و ویتامینهای C و E که برای تغذیه پوست، به حداقل رساندن علائم پیری و لکههای تیره، مبارزه با استرس اکسیداتیو و رفع رادیکالهای آزاد مورد استفاده قرار میگیرند.
ترکیبات آبرسان و مرطوبکننده مانند هیالورونیک اسید، نیاسینامید و سرامیدها که برای آبرسانی و صافی و درخشندگی پوست مورد استفاد قرار میگیرند.
عصاره آلوئه ورا و خیار که علاوه بر مرطوبسازی پوست موجب تسکین دهندگی و خنک کنندگی پوست نیز میشوند و برای جلوگیری از آفتاب سوختگی و تسکین آن مورد استفاده قرار میگیرند.
منبع: dermstore